jemput follow :)

Monday, January 28, 2013

Jerawat & kulit muka



"Skincare dah superb, tapi jerawat still muncul..."



                   Hye, salam semua, lama tak update, idea keringsss, huhu..Harini nak kongsi pasal jerawat dengan ladies semua. Ok, ade tak ladies yang mengalami benda yang sama? dah pakai produk muka but still naik jerawat...OMG!!! Ade something yang uolls kena check dengan teliti. Ladies jom check this out babeh!

1) Kekalkan a healthy lifestyle faktor penting dalam mengelak jerawat tumbuh. Snek, makanan berlemak, crackers dan sebagainya menghasilkan minyak kat muka lalu nai
k lah jerawat. So makan lah buah + sayur + air kosong banyak2.

2) Stress atau tekanan. Stress can have a very negative impact upon your skin as it can directly affect your hormone levels, especially those hormones that contribute to a breakout of acne, particularly on the face and back. Stress ni uollss boleh bagi kesan negative sebagaimana boleh efek terus paras hormon dalam badan kita, especially those hormones yg menyumbang tumbuhnya jerawat terutamanya dakat muka n belakang badan. So masing2 tau la kan nk kurangkan stress maca mana ya :)

3) Cuci muka sekerap boleh. Takde lah sejam sekali uolls. 2x sehari tu biasa, cuci pagi lepas mandi pagi, cuci malam lepas mandi malam. Up la cket jadi 3x sehari or 4x sehari...takot sangat la sabun tu habeh...hehehe...tapi jgn terlalu kerap nanti kang sel kulit cepat mati.

4) Bersihkan muka dari pori-pori. Boleh cuci muka pakai scrub 2x or 3x seminggu. Takde lah tersumbat pori-pori tu and minyak xleh keluar lalu tumbuh jerawat.

5) Sapu ubat jerawat dekat jerawat gedik sekor dua tu dengan produk yg ada benzoyl peroxide (OXY). Sapu nipis je sebab oxy boleh buat kulit jadik kering.

6) Tangan tu! Tangan tu bersih ke idok dok pegang2 sentuh2 muka tu? Kalo yang pesen suka picit tu lagi laa. Tangan boleh sbbkan bakteria merebak lagi2 picit jerawat pakai tangan.

7) Peralatan mekap. #Span bedak compact #berus blusher #berus eyeshadow #berus segala berus yang sentuh muka lah. Pastikan! Pastikan selalu jgk la uols bersihkan yeee..

8) Tuala. Kadang2 tibai tuala mandi je lap muka ye dak? baik ngaku pat! Guna la tuala kecik KHAS tuk muka sahaja ok!

9) Tempat tidur. Cadar dengan alas bantal tu juga pastikan selalu tukar2 ye..



haaa yang tu jela yang nak dikongsi kan. Same2 la kite amalkan gaya hidup sehat, acewahh ! hehe

Beauty.Style.Makeup :)


5 comments:

  1. amboi comelnya dia , nak ikut abang jana wang dari internet nak ? tak payah keje dah...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...
    Baru update testimoni baru
    Terjah sini plak.
    Sembelit, resdung, period problem pun antara penyebab jerawat tumbuh.

    ReplyDelete
  3. Hai. :) Salam perkenalan. Mari join sini. ^^

    http://meyrajohn.blogspot.com/p/jointhiscontest.html

    Untuk tingkatkan pageview, followers and traffic korang meningkat hingga tahap AWESOME!!

    http://meyrajohn.blogspot.com/2013/03/segment-lick-exchange-affie-by.html

    Thanks dear!!

    ReplyDelete